11 юни 2017

ОВЦЕ ПОД ЛИПАТА ИЛИ ПЛАДНИЩЕ В РАЯ

Пладнището беше малко ,но старо и се намираше под една липа накрая на селото. За тези, които не знаят, това е място доста по-различно от овчарника, където овцете нощуват, доят ги, размножават се и прекарват зимата. Пладнището, ако се вгледате и вслушате в думата, съдържа цялата информация за себе си. На него пладнуваха 15-тината овце на мъжа от крайната къща, който сам си ги пасеше, сам ги доеше, и сам си правеше онова цедено овче кисело мляко, за което го търсеха мнозина.  

То имаше дебел слой  сипкава тор, която се беше напластила с годините, и всяка стъпка  отгоре вдигаше гейзери тежък дъх от угнили барабонки.
Овцете си миришеха по своему – някой би казал, че смърдят, но не и аз – мирисът на мокра овца с мръсно руно ми напомня за горещо овче мляко, сварено с чубрица и малко сол. И поднесено в купа от напуканите ръце на овчаря или жена му.

Виждал съм овчарници. Виждал съм и липи. Но не бях виждал овце под цъфтяща липа. Слънцето беше в пълната си обедна власт и овцете, доволно наядени из полето, бяха се скупчили в сянката на дървото. Лежаха, преживяха, а някои бяха сложили главите си на сплъстения харман и спяха с изтегнати шии, затворени очи и мърдащи уши, с които гонеха мухите.

Липата беше във върховния си цъфтеж.  Безброй щедри разтворени цветове пускаха от жълтото си сборище тежък аромат. И той се спускаше като божествен облак над пладнището и околността.  Мечтателно ухание беше се проснало като в чаша за коктейли върху утаената миризма на тор, мръсна вълна и овча пот.
В тази смес от противоречащи се аромати, както би се шокирала всяка жена, се срещаха небето и земята. Ухание, като музика от рая, и отъпкани миризми, като от дълбините на тежкия и изнурителен селски живот, се смесваха под дървото. Както се допълват стар камък с лишеи по него и красива чаша поставена отгоре.

Овце ли пладнуваха в парче от рая, паднало на земята, или дърво от небето бе поникнало в едно земно торище… ? 

Бележка на изд. Алитеа:
Подобни текстове може да намерите в богато и цветно илюстрираната книга на автора „Металургия на думите“, която бе обявена при нас за книга на 2013 година.
„Металургия на думите“ може да получите като пишете на мейла на издателството alitea-bg@abv.bg или в  профила на автора във facebook (на лични съобщения), ако искате да бъде с автограф.  „Металургия на думите“ – цена 10 лв, безплатна доставка по пощата за цялата страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар