25 септември 2013

500 патагонизма

Най-скандалните изрази от стените и жаргона - събрани в уникална книга

ЗА КНИГАТА
В целият свят графитите са част от новата street култура. Днес има списания и сайтове посветени на този феномен. Затова е удивително, че още преди повече от 10 г един български журналист решава да издаде в дебело и богато илюстровано издание събираните от него в продължение на години улични надписи, фолклорни цинизми, популярни жаргонни форми и брутализми от края на 20 век. Тогавашният главен редактор на в. „Пловдивски новини” Николай Илчевски подбира от архива си над хиляда бисера на уличното творчество и създава по една карикатурна илюстрация към всеки от тях. Книгата излиза със странното име „500 патагонизма” , като още в началото й е обяснено какво значи новосъздадената дума „патагонизъм”.

Представянето на книгата е уникално. В една от най-големите художествени галерии на Пловдив е направена инсталация в духа на „мръсната улица”. Целите стени на залата са облепени с сива хартия, на която са залепени отделни страници от книгата, както и са надраскани автентични графити от хората в екипа, заети с промоцията. През два метра с въжета са провесени флумастери, пастели и моливи, за да може публиката да участва със свои любими мисли. Пиротехници създават от няколко истински казана за боклук димящи и светещи контейнери, каквито сме виждали във филми за Харлем или в клиповете на us рапъри. Четирима улични музиканти допълват духа на нощната улица. Зевзеци, приятели на автора, вкарват в залата и автентичен просяк, да „тормози”гостите. В средата на залата има поставена бъчва с вино, до която е седнал виночерпец, облечен като бездомник и налива „гориво” на жадните.

Пристигат над 700 гости, авторът почти насила е сложен на една маса да раздава автографи – мнозина от присъстващите са недоволни, защото не могат да стигнат до него за наздравица или личен поздрав. За двата часа на промоцията са продадени 240 екземпляра от книгата. Просякът се напива и започва да пее с акордеонистите, един приятел на автора, излязъл по халат от поликлиниката, държи реч в болнично облекло – мнозинството си мисли, че това е скеч, докато не идват санитари. Пристига агитка, мними защитници на териториалната цялост на Аржентина, които носят 3-метров транспарант „Долу ръцете от Патагония!” По стените са написани и изрисувани над 200 нови умотворения. На следващия ден след събитието екипът заснема или преписва тези „ценности”, които слагат началото на втория том с патагонизми. С това странностите около изданието не свършват. Медийният интерес е голям – излизат много рецензии, следват интервюта.

Всички медийни реакции са повече по брой от пуснатите за продажба книги в книжарниците. Въпреки създаденият дефицит, книгата се продава добре от ръка – т.е лично от автора. Екипът е разделен в мнението си какво да се прави – страхът останалите след промоцията 700 екземпляра да се изчерпат прекалено бързо, води до решение в мрежата да се пуснат само 300 броя. Авторът държи да познава колкото може повече от читателите на това заглавие. Второ зареждане към търговците така и не се и прави. Днес книгата се разпространява единствено чрез поръчки в нет, чрез лични запитвания, от ръка или чрез куриер. Особено ценена е от филолози, хора с чувство за хумор както и от българи в чужбина.

Книгата можете да закупите тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар