27 септември 2013

ПЛОВДИВ НАЙ НАЙ НАЙ


В книгата има общо 180 позиции с „най” за града. От първото заселване на хора, през първият римски император дошъл тук, най-скъпото вино, най-големият сувенир. създаван в града, първото честване на 24 май, първия Булгаралпин, най-старата зимна пързалка, най- успешният кмет, най-голяма демонстрация с войници, първият часовник.

Отделно има хронологична сводка за по-важните събития от възникването му досега. Уникалността на изданието е в това, че повечето от фактите не са известни на широката публика, a са много интересни.

Всеки втори човек тук знае, че най-старият жив град в Европа е Пловдив. Но колко много други неща остават непопулярни дори за пловдивчани. Повечето дори не подозират, че най-старата улица (от преди 3000 г.) все още е оживена артерия в съвременния град.

Тук науката за първи път описва една птица. В самия град има биовидове, срещани само в тропиците...Читателят ще намери невероятни факти от историята – за римската съкровищница, за най-високата кота и най-цветната част, за единствения снаряд удрял сграда, за най-голямата змия в България, за пристанището за бойни римски галери,....., за първата българска печатница и първите пури произведени в държавата.

Ако най-стръмната улица на Пловдив се намираше в Лос Анжелис, най-вероятно за нея National Geographic Channel щяха да направят отделно предаване, но този романтичен бисер тъне в тишина и зеленина, необезпокояван дори от туристи.

КНИГАТА МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар